Kaynak kodu belirli bir programlama dilinde yazılmıştır ve insanlar tarafından okunabilir. Kaynak kodunun birincil amacı, kesin kurallar ve özellikler belirlemektir. Kaynak kodları, yerleştirildikleri programların ve sayfaların temelini oluşturur. Ayrıca çeşitli gereksinimler vardır.

Kaynak kodu nedir?

Kaynak kodu, bir bilgisayar programının birincil kaynağıdır. Programın nasıl çalıştığı ve daha fazlası kaynak koduna göre belirlenir. Kaynak kodu, bildirimleri, işlevleri, döngüleri ve diğer öğeleri içerir. Her programın tek bir kaynak koduna sahip olması gerekli değildir.

Kodu yazan kişiler, daha sonra kodla uğraşması gereken kişilerin işini kolaylaştırmak için kaynak koda yorumlar ekler. Kaynak kodların yürütme durumu, desteklenen programlar tarafından sağlanır. Kodun ne olduğuna bağlı olarak, bu program çok farklıdır.

Büyük programlar aynı anda birden fazla kaynak koddan yararlanabilir. Daha küçük programlar için kaynak kodu genellikle benzersizdir. Kaynak kodu çok büyükse bölümleme yapılabilir. Ancak bu, programın işlevselliğini etkilememelidir.

Kaynak kodun unsurları nelerdir?

Bilgisayarlar talimatlarla çalışır. Bu talimatlar size ne yapmanız gerektiğini söyler. Bunun için kaynak kodları kullanılır. Kaynak kodu insan tarafından okunabilir olsa bile, kodun ne anlama geldiğini anlamak için profesyonel bilgi gereklidir.

Kaynak kodları oluşturulurken belirli kriterler esas alınır. İnsanların kelimelerle iletişim kurmasına benzer şekilde bilgisayarlar da sayılarla iletişim kurar. Bu nedenle bilgisayarlar arasında yapılacak bağlantıyı anlayabilmek için programlama dillerine hakim olmak gerekir.

En yaygın programlama dilleri

Programlama dilleri çok çeşitlidir ve neredeyse 100'den fazla programlama dili mevcuttur. Programlama dili, oluşturulacak projenin içeriğine göre farklılık göstermektedir. Belirli bir proje için iki farklı programlama dili kullanılabilir, ancak hangisinin daha verimli olduğuna karar verilecektir.

Java, C, C++, Python, PHP ve JavaScript

 En çok bilinen programlama dilleridir. Kaynak kodu oluşturmak için bu programlama dillerini kullanabilirsiniz. Oluşturduğunuz kaynak kodun bilgisayarda işlenmesine izin verirler. Bu görev için bilgisayarın programlama dilini makine diline çevirmesi gerekir.

Makine dili derleyicisi

Geliştirici tarafından yazılan kaynak kodu işlemek için bir çeviri gereklidir. Çeviriler yardımcı programlarla yapılır ve bu programlara derleyici denir. Derleyici, kaynak kodu bilgisayarın anlayabileceği bir dile çevirerek derler.

Bazen derleyici yerine yorumlayıcı kullanılabilir. Yorumlayıcı kaynak kodu satır satır inceler ve kodu doğrudan uygular. Kodu çevirmek bir derleyiciden çok daha hızlıdır, ancak büyük miktarda işlem belleği gerektirir.

işaretleme dilleri

İşaretleme dillerine yapı dilleri de denir. Web siteleri geliştirirken kaynak kodları oluşturulur. Üretilen bu kaynak kodlar bir programlama dili değil, biçimlendirme dili ve HTML kullanılmaktadır. Biçimlendirme dili, içeriğin nasıl yapılandırılacağını belirler.

HTML kodunu kullanırken başlıklar ve paragraflar tanımlayabilirsiniz. Kodlar içeren bir HTML belgesi, bağımsız bir program olarak kabul edilmez. Ancak HTML, JavaScript kodu gibi çeşitli programlama dillerini içerebilir.

Kaynak kodu nasıl yapılandırılmıştır?


Kaynak kodu oluştururken belirli sınırlamalarla karşılaşırsınız. Bu sınırlamalardan dolayı kaynak kodu oluştururken kullanacağınız bazı yapısal unsurlar bulunmaktadır. Kaynak kodunuzu bu unsurlara göre tasarlar ve kullanılabilir hale getirirsiniz.

Komutlar: Temelde her şey talimatlara dayanır. Komutlar, aşağıdakiler gibi farklı işlevlerden oluşabilir: B. bir metin gösteriliyor.
Değişkenler: Değişkenler bilgi ile dolu boşluklardır. Kaynak kodunda atanmış farklı adları vardır. Bu nedenle tekrar tekrar atıfta bulunmak mümkündür.
Karşılaştırmalar: Çoğu programın yapısında bir "eğer ve sonra" şeması vardır. Önerme mantığı ilkesine göre bir doğruluk değeri girilir ve bir çözüm tetiklenir.
Döngüler: Sorgular, kaynak koddaki döngülerin temelini oluşturur. Belirli bir değere ulaşılana kadar bir komut tekrarlanır.
Yorumlar: Koddaki satırlara yorumlar yazılabilir. Yorumlar program tarafından dikkate alınmaz. Esas olarak diğer geliştiricilere not bırakmak için kullanılırlar.