Kuantum bilgisayarlar, geleneksel bilgisayarlardan çok daha hızlı olan kuantum fiziğinin süperpozisyon ve dolaşma ilkelerinden güç alan, bilgileri benzersiz şekillerde işleyen bilgisayarlardır.

Kuantum bilgisayarlar, tavandan sarkan, mutlak sıfıra yakın (-273.14 °C'de) soğutulan, çok pahalı ve inşa edilmesi zor cihazlardır.

Karmaşık sorunları çözmeye yardımcı olurlar. Klasik bilgisayarlar günlük işler için idealdir, ancak kuantum bilgisayarlar; Simülasyonlar ve veri analizi için idealdir, örn. B. kimyasal veya ilaç çalışmalarında. Kuantum bilgisayarlar Microsoft Word'ü daha iyi veya daha hızlı çalıştıramazlar, ancak karmaşık sorunları çok daha hızlı çözebilirler. Örneğin Google'ın geliştirmekte olduğu kuantum bilgisayar; Makine öğrenimi eğitimini hızlandırmak veya daha verimli piller oluşturmak gibi görevleri üstlenebilir.

Bazı şirketler kuantum bilgisayarlar yapmış olsa da, bu bilgisayarlar şu anda ticari kullanım için mevcut değildir. Aynısı “kişisel kuantum bilgisayar” için de geçerlidir. Kuantum bilgisayarlar klasik bilgisayarların yerini alacak şekilde tasarlanmamıştı. Kuantum bilgisayarlar başlangıçta temel araştırma, Ar-Ge, hükümet ve askeri amaçlar için kullanılacaktır. Bununla birlikte, IBM, kuantum ağının bir parçası oldukları sürece makinelerine erişim sağlar. Ağın üyeleri araştırma kurumları, üniversiteler ve laboratuvarlardır.

Microsoft'un Azure Quantum platformu, şirketlere kuantum teknolojisine erişim de sunuyor. Buna karşılık Google, kuantum bilişime erişim satmaz. Ancak Google, geliştirmeye çalıştığı kuantum bilgisayarla bulut üzerinden bir kuantum bilişim hizmeti başlatabilir.

Son zamanlarda, Amazon Web Hizmetleri Bulutu için 100'den fazla kuantum bilgisayar bilimcisi, donanım geliştiricisi ve mühendisinin işe alınacağına dair haberler vardı. Amazon ayrıca, müşterilere IonQ, Rigetti ve D-Wave dahil olmak üzere çeşitli satıcılardan donanıma erişim sağlayan, tam olarak yönetilen bir kuantum bilgi işlem hizmeti olan Amazon Braket'i piyasaya sürdü.