Markalı şirketlerin diğerlerinden daha değerli olduğunu ve daha fazla müşteri çektiğini biliyoruz. Peki marka olmak için ne yapmalıyım? Nasıl iyi bir marka olunur?

1. Marka ve Şirket Adı


İyi bir marka olabilmek için öncelikle markanızı ve firma isminizi belirlemelisiniz. Ancak bu iki ismi takdim ederken dikkat edilmesi gereken bir kural vardır. Şirketinizin adı resmi bir addır. Resmi kurum ve kuruluşlarda ve adreslerde kullanılan bir isimdir. 

Ancak marka adınız müşterilerin görmesini, reklamlarınızda görünmesini ve dikkat çekmesini istediğiniz bir addır. Bu nedenle marka adınız şirket adından önce gelmelidir. İnsanların tabelanıza, işletmenize veya üzerinde adınız geçen herhangi bir yere baktıklarında ilk olarak marka adınızı görmeleri marka bilinci oluşturmada önemli bir kuraldır.

2.Promosyon


Bir markanın doğuşu reklam yoluyla, var olan bir markanın korunması ise reklam yoluyla gerçekleşir. Terfi için yapmanız gereken, insan istihdam eden alanlarda yaptığınız işleri anlatmaktır. Bunu yaparak, insanların işinizi duymasını sağlarsınız. Kendinizi tanıtmadan reklam vermeye başlarsanız insanlar markanızı duyar ama ne olduğunu bilemez. Bu nedenle öncelikle kendinizi tanıtmak markalaşma için çok önemlidir.

3. Reklam


Markanızı oluşturup insanlara tanıttıktan sonra marka devamlılığınızı artırmak için sürekli tanıtımını yapmalısınız. Bu reklamlar televizyon, web siteleri, sosyal medya kanalları veya reklam panoları gibi alanlarda görünebilir. Bu noktada insanların yoğunlaştığı alanlarda reklam kampanyaları başlatmak önemli. 

Reklam, markanızın sürdürülebilirliği için çok önemlidir. Bu noktada çok fazla para harcamak istemiyorum derseniz veya markanızın popülaritesine güvenip reklam vermeyi bırakırsanız çabucak unutulabilirsiniz. Bu nedenle, markanızı yarattığınız andan itibaren reklam önemlidir.

4. Marka kelime


Bir markanın sadece kelimelerden değil, harfler, sayılar, renkler veya şekiller gibi olası tüm karakterlerden oluşabileceğini ancak markanızın akılda kalıcı bir kelimeye de ihtiyacı olduğunu söyledik. Örneğin, hepimiz Volvo otomobillerinin ne kadar güvenli olduğunu biliyoruz. 

Volvo deyince aklımıza hem güvenilirliği hem de markası geliyor. Reklam sırasında markanız için bir kelime belirleyin ve her reklam veya promosyonda o kelimeyi söyleyin. Böylece markanız o kelime ile anılacaktır. Markalaşma yolunda önemli bir adım attınız.

5. Kategorinizi geliştirin


Bir alanda iyi bir marka yarattınız, ancak bu markayı nasıl daha da geliştireceksiniz? Örneğin, telefon alanında iyi bir marka olduğunuzu varsayalım. Her reklamda telefondan bahsetmek veya sürekli telefon fotoğraflarını kullanmak sizi iyileştirmeyecektir. 

Telefon sattığınızda şarj cihazı, kulaklık, telefon kılıfı gibi birçok teknolojik araç satarsınız. Neden kendinizi telefonla sınırlandırmalısınız? Bir telefon markasından çok bir teknoloji markası haline geldiler. Markanızı sürekli geliştirmeye çalışırsanız ve onu sınırlamazsanız, müşteri kitleniz artacaktır ve insanlar markanıza baktığında sadece bir ürün değil, o ürünle ilgili her şeyi satan bir firma görürler.

6. Jenerik ilaçlardan kaçının


İlk olarak, jenerik marka kavramına bakalım. Genel Marka; Mevcut markanın belirli bir ürünle özdeşleştirilmesi ve özdeşleştiği tüm ürün grubunun isimlendirilmesidir. Bunu söylemek bizim için bile zor, değil mi? İşte bu yüzden jenerik ilaçlardan uzak durmalıyız. Örneğin jenerik marka; selpak, nescafe, razor, aygaz gibi markalar kendilerine tüm ürünlerini kapsayan isimler veriyorlar.

Bu, marka başarısızlığına yol açan bir yoldur. Örnek verdiğimiz markaların çoğunun kendi alanında lider markalar olduğunu görebiliyoruz ancak markanın amacı bilinirliği bir üst seviyeye çıkarmak. Bu noktada, markaya ürün hattı adını vermek, yeni doğmuş bir bebeğe veya bir kediye kedi adını vermek gibidir. Bunu yapan firmaların amacı marka bilinirliğini artırmak değil, onları size ürünü satmaya zorlamak. İyi bir marka olmak istiyorsanız jenerik markalardan kesinlikle uzak durmalısınız.