Paylaşımlı hosting veya paylaşımlı hosting olarak da bilinen paylaşımlı hosting, bir sunucunun kaynaklarının birçok web sitesi arasında paylaşılması olarak tanımlanabilir. Sunucudaki tüm web siteleri kaynakları paylaşarak barındırma sağlayıcılarının uygun fiyatlı barındırma planları/paketleri sunmasına olanak tanır. Bu, maliyetlerin de paylaşıldığı anlamına gelir.

Paylaşılı Hostingin Dezavantajları

 

Elbette tek bir hosting türünün her ihtiyaca, işletmeye ve web sitesine uygun olması beklenemez. Her barındırma çözümünün kullanıcıya, ihtiyaçlarına ve hatta kullanılan içerik yönetim sistemine bağlı olarak avantajları ve dezavantajları vardır. Paylaşımlı hosting ile kaynakları çok sayıda kullanıcı ile paylaşmak kalite kaybı anlamına gelmez. Barındırma sağlayıcınızın yapılandırmalarının fark yaratabileceği yer burasıdır.

Paylaşımlı hosting en çok kullanılan, en ucuz ve en basit hosting çözümüdür ancak diğer hosting türlerine göre esneklik, performans ve güvenlik açısından bazı dezavantajları vardır.

 

Performans


Ucuz barındırma planlarıyla ilgili en büyük sorun, kaynakların sınırlı olmasıdır. CPU, RAM ve disk alanını diğer birçok kullanıcıyla paylaşmak, sunucudaki web sitelerinin performansını yavaşlatabilir.

Web siteniz bir anda çok fazla trafik aldığında ve popüler hale geldiğinde, kaynakları paylaşmak bazı sorunlara neden olabilir.

Güvenlik


Aynı sunucu üzerinde çok sayıda web sitesi barındırmak da bazı durumlarda güvenlik riski oluşturabilir. Sunucudaki herhangi bir web sitesine yapılan bir siber saldırı, başkalarına yayılabilir. Paylaşımlı barındırma ile tüm web siteleri aynı IP adresini paylaşır; bu, bir web sitesinin kara listeye alınmasının diğerlerini etkileyebileceği anlamına gelir.

Özelleştirme


Paylaşımlı barındırma, sunucuyu yönetme ve sunucuya erişme konusunda çok fazla esneklik isteyen web sitesi sahipleri için doğru bir seçim değildir. Sunucu özelleştirmelerinde belirli kısıtlamalar vardır. Eklenebilecek üçüncü taraf uygulamaların kapsamı sınırlıdır.